Schengen Hakkında
Schengen Hakkında

Merhaba arkadaşlar,

Vize almak hepimiz için gergin bir süreçtir. Vizeye başvurmak için konaklamamızı almak, uçak biletimizi kesmek gerekmektedir ancak ya vizemiz çıkmazsa? İşte bu noktada dikkat etmemiz gereken bazı noktalar mevcut. Özellikle alınacak vize ilk vizemiz olacaksa mutlaka önem vermeliyiz.

1.İki tip Schengen vizesi vardır. Tek girişli ve çok girişli. Vizeli pasaportunuzu elinize aldıktan sonra ilk yapmanız gereken bunu kontrol etmektir. Eğer tek girişli verildiyse ( ki ilk vizelerde çoğunlukla tek girişli ve seyahat sürecini kapsayacak kadar 1-2 haftalık vize verilir ) sadece o seyahati yapabilirsiniz. Dolayısı ile başka bir ülkeye ikinci bir seyahat planladıysanız tekrar vize almanız gerekecektir. Schengen Vizesi Nedir Yazımız İçin Tıklayınız.

2. Tüm schengen ülkelerinin işlem süreleri ve vizeye bakış açıları farklıdır. Örneğin Fransa genellikle maksimum 5 iş gününde sonuçlandırır ancak Norveç 4-5 hafta sürebilir. Yada Almanya size hemen 1 yıllık yada 2 yıllık vize verebilir ancak İspanya defalarca gitmiş bile olsanız genellikle maksimum 6 aylık verecektir. Ancak bu bilgilere dayanarak gideceğiniz ülkeden başka bir ülkenin vizesine başvurmak uzun vadede büyük bir hatadır.

Öncelikle, ilk girişinizin vize aldığınız ülkeden olması size güven kazandırır. İkinci olarak da; başka ülke Schengen vizesi ile gittiğiniz bir diğer ülkede, ülkeye girerken pasaport polisleri neden kendi ülkelerinin vizesini almadığınızı sorgulayacaktır. Siz de, seyahat planınızın değiştiğini vs söyleyeceksiniz ancak şunu bilmelisiniz ki elinizde çok girişli schengen olsa bile sizi ülkesine almayabilir. Bu hakka sahip. Hatta yeri geldiğinde, bir güvenlik açığı görürse kendi ülkesinin vizesi olsa bile almayabilir.

Hadi bu iki durumu biraz açalım;

Almış olduğunuz vize ve girdiğiniz her ülke sicilinize işlenir. Sizin her zaman ilk olarak vize aldığınız ülkeye girmiş ve başta belirttiğiniz tarihe uyup geri dönmüş olmanız sizi güvenilir bir insan yapar. Örneğin; ilk vizeniz ve İtalya vizesi alıyorsunuz. Seyahat tarihleriniz 01 Ağustos–07 Ağustos. Vize alırken evraklarınız arasına zaten uçak bileti ve konaklama konfirmasyonunuzu koyacaksınız, onlar da tam olarak aynı tarihler olmak zorunda ve dilekçenizde de bu tarihleri yazacaksınız. Schengen Detaylı Vize Evrakları İçin Tıklayınız.  İlk vizeniz olduğu için büyük çoğunlukla size 01 Ağustos–10 Ağustos gibi bir tarih aralığını kapsayan bize verilecektir. Yada 6 aylık bile verilse, siz aynı başta ilettiğiniz gibi ülkeye 01 Ağustos’ta girmeli ve 07 Ağustos’ta dönmelisiniz. Eğer size 10 Ağustos gibi sizin belirtmiş olduğunuz dönüş tarihinden birkaç gün sonrasına kadar vize vermişlerse, o tarihe kadar kalış sürenizi uzatabilirsiniz, sıkıntı olmayacaktır. Sonrasında daha vizeniz varsa istediğiniz ülkeye gidebilirsiniz. Örneğin; size 6 aylık vize vermişlerdi ve siz başta ilettiğiniz plana göre 01-07 Ağustos arası İtalya’da kalıp döndünüz ama hala geçerli vizeniz var. Örnek olarak Eylül ayında atlayıp İspanya’ya gidebilirsiniz. Ülke girişinde polis pasaportunuza bakacak ve kendi kendine diyecek ki, İtalya’dan vize almış ve gitmiş, dönmüş, ok sıkıntı yok, diyecek ve sizi ekstra bir durum olmadıkça ülkeye alacak.

3. Nereye giderseniz gidin seyahat sağlık sigortası yaptırın. “ Ben Türk’üm, bana bir şey olmaz” demeyin. Dünyanın bin türlü hali var ve inanın tecrübe ile sabit. Eğer sigortnaız olmazsa ve bir sağlık sorunu yada trafik kazası vs yaşarsanız emin olun astarı yüzünden paalıya gelir. Hastanelere çok fazla para ödersiniz, benden söylemesi. Sigortayı seyahat acenteleri yada Anadolu sigorta gibi bilindik sigorta firmalarını arayarak yaptırabilirsiniz. Vizenizi alırken bir vizeci ile çalıştıysanız ona da sorun, sizin için yaptırmış olabilir.

4.Bazı ülkelerde daha fazla ücret ödeyerek daha uzun vize alımı söz konudur (örneğin:İngiltere) ancak Schengenlerde böyle bir konu söz konusu değildir.

5.Vizenin süresi ve tipi tamamen konsolosluktaki görevliye bağlıdır. Müdahale edilemez, değiştirilemez.

6.Vizeniz aynı ülkede daha önce uzun süresi verilmiş olabilir, bu sefer daha kısa verebilirler yada işlem süresi daha önce bir haftada sonuçlanmış ancak şimdi üç hafta sürmüş olabilir. Bu tamamen o ülkenin, vizeye bağ vurduğunuz zamandaki ülke yoğunluğuna, resmi tatillere, bizim ülkemiz ile arasındaki siyasi durumlara vs bağlıdır. Değişkenlik gösterebilir.

7.Vize almak için mutlaka pasaportunuzun geçerlilik tarihiniz seyahat dönüş tarihinizden sonra olması gerekir. Arada bir 10 gün kadar olması fayda sağlayacaktır.

8.Vize alabilmeniz için pasaportunuzun sonunda boş sayfalar olmalıdır. Ülkeden ülkeye boş sayfa sayısı miktarı değişiyor ancak ortalama olarak 5 boş vize sayfası yeterli olacaktır.

9.Schengen vizesi size gidilen ülkede çalışma hakkı tanımaz, eğer çalışmak için gideceniz davet almanız, çalışma vizesine baş vurmanız gerekmektedir. Bu daha uzun ve zor bir süreçtir.

10.Ülkeler arası anlaşmazlıklar vize alımınızda yada ülkeye girişinizde zorluk çıkarabilir. Örneğin, dünyada son yıllardaki terör olaylarından dolayı Doğu ülkelerine girmiş yada oradan gelen turistlere Avrupa’da çok sıcak bakılmıyor. Örneğin; siz İsrail, Suriye vs gibi ülkelere gittiyseniz sadece ve pasaportunuzda daha önce başka bir Avrupa ülkesi yoksa, hele de başka ülkenin vizesi ile girmeye çalışıyorsanız, girişte sizi biraz sorgulayabilirler. Yada Vietnam’a gittiyseniz, Amerika vizeniz hatta daha önce girişiniz bile olsa, ülkeye girerken sizi almak istemeyebilirler ve sorgulayabilirler.

11.Yukarıdaki maddeyle bağlantılı olarak önemli bir konu; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini maalesef başka ülkeler tanımıyor. Eğer pasaportunuzda Kıbrıs Türk tarafı kaşesi varsa ardından Yunanistan’a girmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Konu gelmişken bu noktada da bir detay iletmek isterim; Kıbrıs Türk tarafına sakın ama sakın pasaport ile girmeyin. Kimliğiniz ile giriş yapın.

12.İki pasaport aynı anda kullanabiliyorsunuz. Eğer yukarıda saydıklarım gibi bir durumunuz varsa bir pasaport daha alın ve yeni vizenizi o pasaport ile alın.

13.Yeşil pasaportlular Schengen vizesinden muaftır. Direkt yeşil pasaportları ile seyahat edebilirler.

14.Peki Schengen Vize ücreti ne kadar? ülke ve döneme göre değişik gösterebilir. Ancak ortalama olarak 60€ gibi düşünebiliriz.

15.Vize evraklarınızın arasında ekleyeceğiniz konaklama konfirmasyonunuzu ve uçak biletinizi  fake olarak düzenleyebilirsiniz. Eğer tarihiniz değişecekse bu şekilde yapın ancak vize çıkana kadar iptal etmeyin konsolosluk teyit için oteli arayabilir. Vize çıktıktan sonra, ülkenin size vize verdiği tarih aralığının içerisinde kalmak kaydı ile tarihlerinizi değiştirebilirsiniz. Sıkıntı olmayacaktır.

Yardımcı olabileceğimiz her konuda bize ulaşabilirsiniz. İyi seyahatler, çok girişli uzun vizeler dileriz ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz