Fransa Hakkında Önemli Bilgiler
Fransa Hakkında Önemli Bilgiler

ÜLKE BİLGİLERİ

Resmi adı : Fransa Cumhuriyeti
Yönetim biçimi : Parlamenter Başkanlık Cumhuriyeti
Başkent : Paris
Nüfus : 59,551,227
Yüzölçümü : 547,030 km²
Sınırları : 2,889 km²
Sınır komşuları : Andora 56.6 km, Belçika 620 km,

Almanya 451 km, İtalya 488 km, Lüksemburg 73  km, Monako 4.4 km, İspanya 623 km, İsviçre 573 km

Sahil şeridi : 3,427 km
Para Birimi : Euro 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük kupürler halinde banknot olarak 1, 2, 5, 10, 20 ve 50 Cent ile 1 ve 2 EURO madeni para olarak kullanılıyor.

Konuşulan Diller : Resmi dil Fransızca’dır; İngilizce genelde anlaşılır.

Din : Roma Katolikleri %90, Protestan %2, Musevi %1, Müslüman (Kuzey Afrikalılar) %3, inançsız %4

Okur yazar oranı : 15 yaş ve üzeri nüfusun: erkekler %99,  kadınlar %99 kadınlar.

Uçuş Süresi : 3,5 saat
Saat Farkı : 2 saat geri
İklim-Sıcaklık : Ülkenin kuzeyine, kışlar soğuk yazlar yağmurlu geçen Kuzey Avrupa iklimi; güneyine ise kışlar ılık yazlar sıcak ve kurak geçen Akdeniz iklimi hakimdir.

Sağlık : Genel bir sağlık problemi yoktur; çeşme suları klorludur.

Ofisler : Hafta içi her gün 09:00 – 17:00

Bankalar : Hafta içi her gün 09:00 – 14:30.
Müzeler : 09:30 – 17:00
Dükkanlar : Büyük mağazalar 09:00-20:00, diğer dükkanlar 09:00-19:00

Voltaj Düzeyi : 220 Volt, ancak prizleri üçlü bu nedenle otellerde adaptör veriyorlar. Siz yine de yanınızda üçlü priz götürün.

İş Saatleri : Pazartesi – cuma günleri arası 09.00 – 17.00, cumartesi günleri ise 10.00’dan 19.00’a kadar. Mağazalar ve alışveriş merkezleri genellikle pazar günleri kapalı olmakla beraber, pek çok küçük mağaza akşam 19.00 – 20.00’a kadar açık oluyor.

Bahşiş : Fransız restoranlarında % 12 servis ücreti faturaya dahil edilmekle birlikte, servisten memnun olmanız durumunda garsona küçük bir bahşiş bırakmanız önerilir. Taksilere toplam ücretin en fazla yüzde 10 – yüzde 15’ini bahşiş olarak verebilirsiniz.

KDV : Fransa’da eğer bir mağazada tek seferde gerekli yasal meblağın üstünde bir harcama yapılırsa vergi iadesi alma hakkına sahip olunur. Bu haktan yararlanmak için alışveriş yapılan mağazadan damgalı bir fatura alınmalıdır. Bu faturayı havaalanında tax office’ de işletmelisiniz. Vergi iadeleri ya kredi kartlarına işlenir ya da adresinize bir çek gönderilir.

Alım / Kullanım Vergileri : Yemek ve servislerde alınan vergilerden geri ödeme yapılmaz. Alışveriş yaparken mağazadan resmi detaxe formu almak zorundasınız, ancak tüm mağazaların stoğunda bu formlardan bulunmayabilir. Geri ödeme almak için detaxe formunu Avrupa Birliği üyesi son ülkeye ziyaretinizi tamamladıktan sonra havaalanında gösterin. (Bunu bavullarınızı teslimden önce yapmanız önerilir, görevliler aldıklarınızı görmek isteyebilir.)

Suç : Oldukça güvenli bir şehir olmasına rağmen, her büyük şehirdeki gibi kapkaççılar özellikle Champs Elysees gibi turistlerin yoğun oldukları bölgelerde olabilir. Metroda da her zaman dikkatli olun. Barbes-Rouchechouart ve Porte de Pantin bölgelerine özellikle gece gidiyorsanız daha fazla dikkat göstermeniz gerekebilir. Belleville bölgesi de büyüleyici olmasına rağmen gece riskli olabilir.

Paris Havalimanı Ulaşım ve Paris Şehir İçi Ulaşım Notlarımız için Tıklayınız.

Paris Müze Kart ve Şehir Kartları için Tıklayınız.

TÜRKİYE’YE TELEFON ETMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Fransa’dan Türkiye’yi aramak istediğinizde; cep telefonunuzdan veya herhangi bir telefondan aramak için 00 90 şehir kodu eklenmelidir. Örnek olarak 00 90 212 222 22 22 olarak çevirilmesi gerekmektedir.

Alışveriş Mağazaları Pazartesi – Cumartesi günleri arasında sabah saat 10:00’dan akşam saat 20:00 arasında açıktır.

PARİS HAVALİMANLARINDA TAX FREE VAR MIDIR?

Alışverişe çıkarken pasaportunuzu veya fotokopisini yanınıza almanız gerekmektedir.
  • Alışveriş esnasında TAX FREE uygulamasından yararlanmak istediğinizi belirtiniz.
  • Alışveriş etmiş olduğunuz mağaza size Global Refund veya Tax Free’nin özel belgesini  düzenleyecektir.
  • Ülkeyi terk etmeden önce belgeleriniz ile birlikte satın almış olduğunuz eşyaları gümrük yetkililerine gösteriniz ve belgelerinize damga vurmalarını sağlayınız. 
  • Pasaport kontrolünü geçtikten sonra belgelerde bulunan gerekli yerleri doldurarak kredi kartınıza veya banka çeki olarak veya nakit olarak iade edilebilmesi için havalimanında bulunan Tax Free bürosuna teslim edilmesi gerekmektedir. 
  • Tax free uygulamasından yararlanılamayan servisler kitap, yiyecek, çocuk kıyafeti ve hizmet faturalarıdır.

GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER NELERDİR?

Zafer Anıtı  (Arc de Triomphe)

Dünyanın ikinci en yüksek zafer anıtının (dünyanın en yüksek zafer anıtı Kuzey Kore’de) ışıklarıyla 12 cadde ışıldar; hemen altında ise Meçhul Asker Anıtı bulunmaktadır. Her gün 9.30 ile 23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: Metro Etoile, Tel: 01-4380-3131

Notre Dame

13. yy gotik tarza ait kadetral, Ile de la Cite’de tüm görkemiyle kendini gösterir. Boyu 130 metre, kuleleri ise 69 metre yüksekliğinde olan kilisede org resitalleri yapılıyor. Her gün 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Tel: 01-4432-1670

Sacre CoeurMontmartre – Ressamlar Tepesi

Paris’in en yüksek tepesi olan the Butte Montmartre’in üstündeki bu Roman – Bizans tarzı basilica, tam ortasındaki beyaz mermer kubbe daha küçük beyaz kubbelerle çevrilmiş görüntüsü ile adeta bir düğün pastasını andırır. Şehrin her tarafından görülebilen bu kubbeden unutulmaz bir Paris manzarası için en tepeye tırmanın. Her gün 07.00 ile 22.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adres: 37 Rue Chevalier de la Barre (18th) Tel: 01-5341-8900

Eyfel Kulesi

19. yüzyılın sonlarında inşa edilen bu 7 bin tonluk kafes şeklindeki mucize 1909’da hemen hemen yıkılmak üzereydi. Bu haliyle, şehrin estetiğini muhafaza etmek isteyen pek çok seçkin Parisli’yi rahatsız eden kulenin, radyo kulesi olarak kullanılabileceği keşfedildi. İçten ışıklandırma sayesinde geceleri büyük altın bir kandile benzeyen Eyfel Kulesi, her gün 9.30 ile 23.00, haziran ortasından Ağustos ortasına kadar 09.30 ile 21.00 saatleri arasında gezilebilir. Giriş ücreti asansörle üçüncü, ikinci ve birinci katlara çıkmak için değişiyor.

Adres: Champs de Mars (7th), Tel: 01-4411-2323

Champs Elysees Bulvarı

Şanzelize Caddesi veya Şanzelize Bulvarı, Fransa’nın başkenti Paris’in ünlü bir caddesir. Parisin en güzel caddesi olarak gösterilmektedir ve Fransızlar aralarında dünyanın en güzel bulvarı diye hitap ederler.

Concorde Meydanı

Concorde Meydanı Fransanın başkenti olan Parisin 8. bölgesinde, Şanzelize Caddesinin başında olan meydanın adıdır. Bordeaux şehrinin Quinconces Meydanından sonra Fransa’nın ikinci en büyük meydanıdır.

Napolyon Mozolesi

Les Invalides ya da Hôtel national des Invalides, Paris’te bulunan, içinde pek çok farklı yapı barındıran, büyük ölçüde Fransa’nın askeri tarihiyle ilintili olan bir anıttır.

Vendome Meydanı

Vendome meydanı, 1.Arrondizman’da Paris Fransa’da bir meydandır. Burası “Rue de la Paix” bölgesinin başlangıç noktasıdır.

Madelein Kilisesi

Madeleine Kilisesi, Paris’te, Mecdelli Meryem’e adanmış bir kilise. 1806’da Pierre-Alexandre Vignon tarafından tasarlanmıştır.

3. Alexandre Köprüsü

Pont Alexandre IIIArt Nouveau tarzında yapılmış lambaları, melekleri, kanatlı atlarlardan oluşan süsleriyle Paris‘in en güzel köprüsü. 1896 ile 1900 yılları arasında evrensel sergi için açılmış ve adını 1896 yılında temelini atan çar III. Alexandr‘dan (II. nikolay‘ın babası) alan köprü 19. yydan kalan çok güzel bir mühendislik ürünüdür aynı zamanda.

Üç Günlük Paris Turu yazımız için tıklayınız.

Paris Havalimanı Ulaşım ve Paris Şehir İçi Ulaşım Notlarımız için Tıklayınız.

Paris Müze Kart ve Şehir Kartları için Tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz